Opisywanego golfika w tym wątku sprzedaje, więcej info tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39938
[O1] Sprężyny przód
Zwiń
X
-
[O1] Sprężyny przód
Dziś pojechałem ustawić zbieżność po wymianie łożysk w przednich kołach, mam po ich wymianie krzywo ustawiony ster kierownicy, wiec zbieżność była obowiązkowa. Przed zabraniem się do pracy sprawdzono zawieszenie, okazało się, że mam pękniętą sprężynę w McPherson’ie z L strony. Zdziwienie wielkie, bo się tego nie spodziewałem, sprężyna pękła i odłamała się na samym dole, dosłownie ostatnie 15cm sprężyny, więc nie widać tego jak patrzy się na auto, dla mnie z L i P str auto stoi na tej samej wysokości, gdyby nie ta zbieżność to nawet w tej chwili bym tego nie robił, ale teraz nie mam wyboru.
Przy wymianie sprężyn jest okazja, aby bez dodatkowych kosztów wstawić w McPherson’a tulejki dystansowe, chciałbym je założyć, cena tych tulejek nie do końca mi się podoba, gdybym miał wymiary tych tulejek to z pewnością znacznie taniej bym je zrobił u tokarza, wiecie może skąd takie wymiary wytrzasnąć?? Zastanawiam się też czy sprężyny zamienniki na pewno są takiej samej długości i podobnej twardości co oryginały, aby nie było sytuacji, że po założeniu nowych sprężyn i tulejek auto stoi nienaturalnie wysoko, na allegro znalazłem sprężyny firmy Jamex http://www.allegro.pl/item954168634_...tdi_przod.html
Znacie tę firmę?aras
-
-
Zamieszczone przez rssjutro wieczorem wrzuce rysunek, bo mam go w pracy, ale nie jestem pewien czy wytoczysz je duzo taniej.aras
Komentarz
-
-
ahmed799, Hmm.. to te magnumy są wyższe niż oryginały? Mierzyłeś, jaki masz prześwit po wymianie? Tak sobie myślę, że to jest tak, ze na początku jest ok, prześwit jest wystarczający i po kilkunastu tysiącach mogą trochę siąść i wtedy bym żałował, że nie założyłem tych tulejek, ale mogę się mylić, jeśli są dłuższe niż oryginały..aras
Komentarz
-
-
hmmm powiem Tobie ze na parkingu mialem problemy z podjazdem do kraweznika jezeli siedzialem tylko ja w aucie, teraz smialo podjezdzam nawet jak siedza dwie osoby z przodu jakies 160 kg, a zrobilem na nich do dzis ponad 2 kkm, zawsze mozesz kupic sprezyny utwardzone. Chetnie bym zmierzyl przeswit ale dzis autko odstawilem do lakiernika i z tym bedzie lipa, ale jak mierzylem od podloza przes srodek kola do blotnika to wychodzilo ok 67,5 cm.
Komentarz
-
-
ahmed799, Nie bardzo rozumiem, jakie rozwianie nie ma sensu, sprężyny muszę wymienić, bo jedną mam pęknięta, tulejkę mogę założyć przy jednej robocie, zwiększa ona prześwit o 21mm, masz na myśli, że nie ma sensu mieć większego prześwitu? Na forum z tego, co można poszukać wielu ludzi zakładało tulejki i są zadowoleni, poza tym słyszałem, że już w serwisach oferowali taką usługę dla bezpieczeństwa o miskę olejową, zderzak etc..aras
Komentarz
-
-
ahmed799, Mam mętlik w głowie, temat zawieszenia jest ryzykowny w naszych octaviach 01, mam na myśli, to, że jak kupię sprężyny nieoryginalne to nie wiadomo, jaka będzie reakcja, czy auto pójdzie do góry, czy na dół, czy tak samo zostanie, do tego te tulejki, nie mam gwarancji czy auto nie będzie z tymi nowymi sprężynami za wysoko, czy nie będzie bujać jeszcze bardziej, nurkować itp. Nie byłoby problemu gdybym nie żałował kasy kupił oryginały i miał pewność, uważam jednak, że sprężyny nie muszą być oryginalne, (co innego np. łożyska). Skoro ostatnio wymieniałeś i jesteś zadowolony to kusi mnie, aby kupić taki sam zestaw jak Ty założyłeś, gdzie je kupiłeś? Ile płaciłeś?aras
Komentarz
-
-
aras_, nie dziwie sie Tobie bo mialem podobnie przy wyborze amorkow, ale dalem rade. Swoje sprezyny kupowalem z intercars-u tylko ze mi kumpel zalatwil taniej niz normalnie chyba ok 140 zl. Nie martw sie ze nie kupisz oryg. wedlug mnie szkoda kasy jak masz czesc tej samej jakosci tylko ze taniej. Sprezyna tak samo sie zuzyje. Z tego co widzialem elemanteur zalatwia czesci i ma takie sprezyny za 130 zl napisz do niego pw jak chcesz (zobacz tu strona nr 5
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aras_rss, dziękuję
dodam ze z tulejkami przod wcale nie stoi strasznie wysoko (jest zauwazalnie wyzej, ale bez szalenstw)
Jamex robi sprezyny juz od jakiegos czasu (i jakichs supernegatywnych opinii nei slyszalem), ale jesli Elemenateur jest w stanie sciagnac Ci ori to uderzaj do niego.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz